Het cyberpesten en cyber stalken

 In Metro Nieuws

Gepubliceerd: 10 april  2017 via metronieuws.nl door Ilse de Geus

 

Er kan op verschillende manieren gepest worden. Een voorbeeld hiervan is cyberpesten. Cyberpesten is kwetsende of bedreigende teksten sturen via bijvoorbeeld chatprogramma’s als WhatsApp of Facebook. Er kunnen ook beledigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van het slachtoffer op het internet of op sociaalnetwerksites geplaatst worden. Dit wordt cyber stalking genoemd. Bij cyber stalking gaat het vaak om langdurig lastigvallen van een doelbewust slachtoffer.

 

Helaas zijn er door het cyberpesten en cyber stalken vele slachtoffers over de hele wereld. Tieners die zichzelf van het leven beroven. Het is een goed initiatief om hier meer aandacht aan te besteden. 40,3% van de kinderen geeft aan dat er op zijn of haar school nooit wordt gepraat over cyberpesten. 17,9% zegt dat er bijna nooit over wordt gepraat. Het zou verstandig zijn als er op school meer voorlichting gegeven zou worden, waardoor het pesten minder kan worden en dat mensen zich gaan realiseren dat cyberpetsen heel erg gevaarlijk kan zijn.

 

Pesten via internet bestaat nog niet zo lang. Dit komt omdat pas later een grote opmars van media kwam zoals Facebook, Twitter en Hyves. In veel van deze social media zijn chatboxen nog niet goed beschermt, waardoor cyberpesten gemakkelijk is. Er kan vaak ook gechat worden met onbekende mensen, deze mensen ken je niet dus zouden deze mensen je kunnen cyberpesten. Het is lastig om cyberpesten te signaleren omdat het vaak minder goed gezien wordt. De daders en de slachtoffers zijn vaak onduidelijk. De schuld van cyberpesten wordt vaak gelegd bij de pester, maar ook de ouders kunnen beter letten op hun kinderen zodat cyberpesten voorkomen kan worden.

Recent Posts